Zawisła wiecha na Centrum Kreatywności Targowa

W uroczystości symbolicznego zawieszenia wiechy, które odbyło się 13 maja na terenie inwestycji, udział wzięli przedstawiciele Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy oraz generalnego wykonawcy– firmy Mostostal Warszawa.

Centrum Kreatywności Targowa to kolejna inwestycja Mostostal Warszawa realizowana dla Stołecznego Zarządu Rozbudowy Miasta, powstająca tuż obok Muzeum Warszawskiej Pragi oddanego przez firmę do użytku w ubiegłym roku.

Mostostal Warszawa SA odpowiada za projekt i budowę całego kompleksu Centrum Kreatywności, łącznie z dziedzińcem wewnętrznym. W ramach projektu zostanie wybudowane trzykondygnacyjne południowe skrzydło budynku oraz zadaszenie dziedzińca, a istniejące: budynek frontowy i pięciokondygnacyjna oficyna północna, zostaną zaadoptowane na cele biurowo – usługowe. Wartość inwestycji wynosi 22,9 miliona złotych.

„Inwestycje wykonywane dla Miasta st. Warszawy są szczególnie ważne dla naszej firmy, która podczas 70 lat działalności wpisała się w panoramę Warszawy współtworząc i odbudowując wiele obiektów na terenie miasta. Poczynając od pierwszej realizacji firmy, jaką była odbudowa w 1945 roku mostu im księcia Józefa Poniatowskiego w Warszawie, przez większości przepraw mostowych (poza mostem północnym im. Marii Curie Skłodowskiej), po zrealizowany most Siekierkowski, poprzez budynek Rotundy, Teatr Wielki, Zamek Królewski, budynek Sejmu, czy rewitalizację Krakowskiego Przedmieścia, która w znaczny sposób ożywiła funkcję rozrywkową Traktu Królewskiego – stając się miejscem spotkań mieszkańców Warszawy. Z dumą również budowaliśmy pionierskiej odcinki pierwszej linii metra.  Realizujemy inwestycje na terenie całego kraju, ale jesteśmy firmą z Warszawy co z dumą, niezmiennie od lat, podkreślamy w nazwie oraz logo firmy, a inwestycje dla naszego miasta traktujemy priorytetowo i są one dla nas wyjątkowo ważne”. – powiedział Jose Angel Andres Lopez, Wiceprezes Zarządu ds. Produkcji, Mostostal Warszawa SA.

Centrum Kreatywności położone przy ul. Targowej 56 na warszawskiej Pradze, będzie pełnić rolę inkubatora przedsiębiorczości dedykowanego kreatywnym start-up’om, z branży m.in. mody, gier, architektury, reklamy i sztuki. Na 3,2 tys. metrach kwadratowych Centrum znajdą się pomieszczenia biurowe, sale konferencyjne, wystawiennicze oraz punkty doradcze. Na parterze budynku frontowego zaplanowano hol wejściowy, portiernię, a także kawiarnię. Przejazd bramowy, prowadzący od ulicy Targowej na wewnętrzny dziedziniec, będzie w połowie zamknięty z dwóch stron przeszkleniem, stanowiąc strefę wejścia. W części podziemnej znajdą się pomieszczenia techniczne oraz zaplecze magazynowe.

Prace przebiegają zgodnie z planem. W południowym skrzydle i w budynku frontowym zakończone zostały prace konstrukcyjne, rozpoczęto montaż okien aluminiowych i warstw wykończeniowych dachu. W oficynie zamknięto etap prac związanych ze wzmocnieniem konstrukcji. Obecnie trwa montaż więźby dachowej oraz prowadzone są wewnętrzne prace wykończeniowe.
Za inwestycję odpowiada zespół Mostostalu Warszawa pod dyrekcją Artura Soczewicy: Robert
Nowak – Kierownik Kontraktu, Tomasz Zabrocki - Kierownik Budowy:

Podstawowe dane:
Wartość: 22 926 659,34 zł brutto
Data zawarcia umowy: 03.10.2014 r.
Termin wykonania: 30.11.2016 r.

Podstawowe parametry obiektu:
Powierzchnia zabudowy – 1412 m?
Powierzchnia użytkowa netto – 3330,68 m?
Kubatura brutto – 18753 m?

Ilość kondygnacji:
Oficyna frontowa – 4 nadziemne + 1 podziemna
Oficyna północna – 6 nadziemne + 1 podziemna
Oficyna południowa - 3 nadziemne

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Blisko siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją
i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.