Tydzień Bezpieczeństwa w Mostostal Warszawa

Ponad 30 tysięcy pracowników z całej Polski wzięło udział w Tygodniu Bezpieczeństwa 2015, zorganizowanym przez dziesięć największych firm budowlanych w kraju. W ramach akcji Mostostal Warszawa przeprowadził cykl szkoleń i warsztatów edukacyjnych skierowany do pracowników własnych i podwykonawców. Największe zainteresowanie wzbudziły pokazy straży pożarnej, kursy pierwszej pomocy i bezpiecznej pracy na wysokości.
II Ogólnopolski Tydzień Bezpieczeństwa przebiegał pod hasłem „Bezpieczeństwo – wspólna sprawa” i był dla Mostostalu Warszawa doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia polityki firmy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz odwołania się do celu nadrzędnego, jakim jest całkowite wyeliminowanie wypadków przy pracy.

„Jako firma o 70 letniej tradycji na polskim rynku budowlanym, dużą wagę przykładamy do jednolitych, jasnych i egzekwowanych zasad bhp w codziennej pracy. Podczas Tygodnia Bezpieczeństwa stawiamy na edukację w zakresie świadomości przestrzegania zasad bezpieczeństwa, bo nie ma większych priorytetów jak ochrona i troska o to co najcenniejsze – ludzkie życie. II edycja tego wydarzenia cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród wszystkich pracowników, już dziś zbieramy pomysły i szykujemy się do kolejnej edycji wydarzenia.” – powiedział Jacek Szymanek, Członek Zarządu ds.  Zarządzania i Administracji Mostostalu Warszawa.

W ramach akcji prawie 30 tysięcy pracowników sił własnych i podwykonawców członków Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie wzięło udział w szkoleniach, kursach, akcjach pokazowych oraz  praktycznych ćwiczeniach z zakresu szeroko pojmowanego bhp. Największym zainteresowaniem cieszyły się kursy pierwszej pomocy przeprowadzone przez wykwalifikowanych ratowników, połączone z symulacją prawdziwego zdarzenia. „W Mostostalu takie zajęcia odbyły się między innymi na terenie budowy Aqua Parku w Tychach, Sali Koncertowej na Jordankach w Toruniu, czy Międzygminnym Zakładzie Zagospodarowania Odpadów w Promniku koło Kielc. Dużym zainteresowaniem cieszyły się też pokazy Straży Pożarnej, w których uczestniczyli także nasi podwykonawcy, czy warsztaty edukacyjne dla studentów np. Politechniki Poznańskiej na budowie Kamienicy Jeżyce w Poznaniu. Wielu pracowników podkreślało również znaczenie prowadzenia prezentacji zabezpieczeń przed upadkiem z wysokości, które są nieodłącznym elementem pracy na budowie”. – powiedział Mariusz Piątkowski, Kierownik Działu BHP Mostostalu Warszawa.

Inicjatywy takie jak Ogólnopolski Tydzień Bezpieczeństwa, angażujące wiele tysięcy osób związanych z branżą budowlaną, dają szansę na zmianę kultury bezpieczeństwa zarówno we własnych firmach, jak i w firmach podwykonawczych w całym kraju. Organizatorzy wspólnie zdecydowali, że Tydzień Bezpieczeństwa będzie kontynuowany w kolejnych latach.

Zapraszamy również do obejrzenia galerii zdjęć z ogólnopolskiego Tygodnia Bezpieczeństwa przeprowadzonego na budowach Mostostalu Warszawa, jak również filmu, który znajduje się pod poniższym linkiem: http://www.mostostal.waw.pl/page/107/7/multimedia/Tydzien-Bezpieczenstwa-2015/

****

Porozumienie dla Bezpieczeństwa w Budownictwie
Mostostal Warszawa jest aktywnym członkiem – założycielem Stowarzyszenia „Porozumienie dla Bezpieczeństwa w Budownictwie”, którego hasłem przewodnim jest „Zero wypadków” na budowach. Porozumienie zawiązane zostało w 2010 roku i skupia największych generalnych wykonawców w Polsce (Mostostal Warszawa, Bilfinger Infrastructure, Budimex, Erbud, Hochtief Polska, Mota-Engil, Polimex-Mostostal, Skanska, Unibep i Warbud). Celem Porozumienia jest całkowite wyeliminowanie wypadków śmiertelnych na polskich budowach. Dla osiągnięcia tego celu członkowie Porozumienia opracowali wspólnie szereg projektów wprowadzających systemowe rozwiązania z dziedziny BHP na place budów w całym kraju. Jedną z inicjatyw Porozumienia jest Ogólnopolski Tydzień Bezpieczeństwa – jedyny, realizowany na tak dużą skalę projekt edukacyjny w Polsce. W wydarzeniach organizowanych podczas Tygodnia Bezpieczeństwa bierze udział rocznie średnio 40 tysięcy pracowników.

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Blisko siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.