Mostostal Warszawa z nowym kontraktem w Krakowie

Oddział Południowy Mostostalu Warszawa podpisał umowę na realizację etapu 2.1. osiedla mieszkaniowego Mieszkaj w Mieście na krakowskich Bronowicach. W budynku znajdzie się 176 mieszkań o zróżnicowanej powierzchni od 29 m2 do 110 m2. Zakończenie budowy przewidziane jest na II kwartał 2018 r.

Przedmiotem umowy jest realizacja budynku mieszkalnego wielorodzinnego CE1 w Krakowie przy
ul. Katowickiej wraz z garażem podziemnym, usługami na parterze oraz towarzyszącą infrastrukturą techniczną.

Z ramienia Mostostal Warszawa SA umowę podpisał Janusz Stanaszek, Dyrektor Oddziału Południowego Mostostal Warszawa. Stronę inwestora reprezentował Szymon Domagała, Prezes Zarządu Henniger Investment SA. Kierownikiem kontraktu będzie Maciej Popiołek, a kierownikiem budowy – Jan Boczar. Wartość kontraktu opiewa na kwotę 34 251 537,02 zł netto.

Kontrakt ze spółką Henniger Investment to kolejny projekt mieszkaniowy, który będzie realizowany w Krakowie przez Oddział Południowy. W tym roku podpisaliśmy również umowę z Urzędem Miasta Krakowa na budowę osiedla mieszkań komunalnych przy ulicy Zalesie. W przypadku inwestycji na krakowskich Bronowicach będziemy pracować w ramach jednego z 12 etapów na działce o powierzchni 20 ha. Docelowo w tym miejscu powstanie 2 200 mieszkań. Skala całego projektu jest więc olbrzymia. Jako generalny wykonawca dołożymy wszelkich starań, aby współpraca z inwestorem została przedłużona o kolejne zlecenia – powiedział Janusz Stanaszek, Dyrektor Oddziału Południowego Mostostal Warszawa.

Budynek powstanie na osiedlu Mieszkaj w Mieście (MWM), które według założeń ma być samowystarczalną dzielnicą mieszkaniową o różnorodnej zabudowie i bogatej strukturze usług towarzyszących. Utworzy atrakcyjną lokalizację w Krakowie jako miejsce nowoczesne i zorientowane na człowieka oraz jego potrzeby. Za projekt jest odpowiedzialne studio architektoniczne Medusa Group.

Nowy budynek zaprojektowany został w kształcie litery C, tworząc wewnętrzny dziedziniec z terenami zielonymi przeznaczonymi do wypoczynku mieszkańców, z placem zabaw i ogródkami lokatorskimi, należącymi do mieszkań znajdujących się na parterze. W północnej części obiektu będą usytuowane lokale usługowe połączone bezpośrednio z deptakiem rekreacyjnym. Wszystkie wejścia zostaną zlokalizowane od strony wewnętrznego dziedzińca.

Przedmiot umowy: Budowa budynku mieszkalnego z funkcją usługową na parterze i garażem podziemnym do stanu deweloperskiego wraz z infrastrukturą oraz zagospodarowaniem terenu

Inwestor: Henniger Investment SA

Wykonawca: Oddział Południowy Mostostal Warszawa SA

Kierownik Kontraktu: Maciej Popiołek

Kierownik Budowy: Jan Boczar

Projekt osiedla: Medusa Group

Kwota kontraktu: 34 251 537,02 zł netto

Termin realizacji: 18 miesięcy od momentu podpisania umowy

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona Infraestructuras SA. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.