Mostostal Warszawa wykona stan surowy pod nową inwestycję Echo Investment

Oddział Centralny podpisał kolejną umowę na realizację prac w obszarze budownictwa mieszkalnego. Tym razem warszawska jednostka Mostostalu Warszawa będzie odpowiadać za wykonanie robót stanu surowego pod budynek wielorodzinny, który powstanie na rogu ulicy Wroniej i projektowanej ulicy Krochmalnej. Teren inwestycji należy do spółki Echo Investment.

Mostostal Warszawa rozpocznie prace na działce stanowiącej część obszaru dawnych Browarów Warszawskich. Ten teren zgodnie z obowiązującym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego został przeznaczony pod zabudowę biurowo-mieszkalną. Echo Investment zakupiło działkę o łącznej powierzchni 4,4 ha powierzchni w 2014 r., mając w planach wieloletnią inwestycję, której szacunkowe koszty to ok. 1 mld zł.

W ramach podpisanej umowy Oddział Centralny Mostostal Warszawa wykona stan surowy pod jeden z przewidzianych projektów. Będzie to 5,6, 7-kondygnacyjny budynek mieszkalny, w którym znajdzie się 90 mieszkań, 6 lokali usługowych oraz garaż podziemny na poziomie -1. Część działki zajmują pozostałości fundamentów wcześniej stojących budynków. Od strony północnej posesja graniczy z budynkiem mieszkalnym na ulicy Chłodnej 41 i warsztatem samochodowym na ulicy Chłodnej 43. Po dokonaniu odkrywek fundamentowych i ocenie stanu technicznego, została podjęta decyzja o monitorowaniu obu z nich w trakcie wykonywania prac. Ponadto, wzdłuż przylegającej ulicy przebiegają liczne sieci uzbrojenia podziemnego, stąd konieczność zabezpieczenia wykopu, w tym również infrastruktury podziemnej.  Jeśli chodzi o warunki geotechniczne inwestycji, nie wymuszają one żadnych dodatkowych działań. Nie ma również konieczności wykonania dokumentacji geologiczno-inżynierskiej.

Inwestycje zrealizuje Oddział Centralny Mostostal Warszawa pod dyrekcją Artura Soczewicy, Dyrektorem Kontraktu został Marek Ziach, a Kierownikiem Budowy Marek Słowik.

Przedmiot umowy: Budowa stanu surowego budynku mieszkalnego wielorodzinnego z usługami, garażem podziemnym, przy ulicy Wroniej i projektowanej ul. Krochmalnej w Warszawie
Inwestor: Echo Investment
Wykonawca: Mostostal Warszawa
Powierzchnia terenu: 2 886,45 m
Powierzchnia użytkowa mieszkań: 4 439,70 m
Powierzchnia użytkowa: 8 924,74 m
Kubatura brutto: 39 810,18 m3
Liczba kondygnacji

• naziemnych: 5, 6, 7
  • podziemnych: 1

Ilość mieszkań: 90
Wartość kontraktu: ok. 9 mln zł
Dyrektor Kontraktu: Marek Ziach
Kierownik Budowy: Marek Słowik

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona Infraestructuras SA. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.