Mostostal Warszawa wybuduje za 21,56 mln zł Halę Sportową w Zakopanem.

Centralny Ośrodek Sportu-Ośrodek Przygotowań Olimpijskich w Zakopanem wybrał Mostostal Warszawa SA na Generalnego Wykonawcę inwestycji „Budowa wielofunkcyjnej hali sportowej wraz z infrastrukturą towarzyszącą w COS-OPO w Zakopanem”.  Wartość kontraktu wyniesie 21 556 765,78 zł brutto. Inwestycję zrealizuje Oddział Południowy Mostostalu Warszawa.

Obiekt o powierzchni całkowitej prawie 10,3 tys. m? powstanie przy Ośrodku Przygotowań Olimpijskich przy ul. Bronisława Czecha 1. Prace, na podstawie projektu Locum M. Paszyn, potrwają do końca czerwca 2016 roku.

Projektowany budynek zlokalizowany jest na tyłach kompleksu obiektów Centralnego Ośrodka Sportu-Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Zakopanem. Nowy obiekt hali treningowej jest połączony łącznikiem parterowym z istniejącym Budynkiem Ośrodka Sportu, czyli internatem oraz pływalnią. Główną częścią obiektu stanowi sala sportowa treningowa z pełnowymiarowym boiskiem do piłki ręcznej i ścianką wspinaczkową. Ze względu na duże gabaryty sali (długość), na ostatniej kondygnacji obiektu zlokalizowano bieżnie 4-torową o dystansie 60 m (o nawierzchni poliuretanowej).
W budynku znajdą się również dwie sale sportowe do treningów judo i zapasów. Obiekt zostanie pokryty płaskim dachem - dodatkowo zostanie wyposażony w instalację pomp ciepła i instalację solarną.

DANE TECHNICZNE BUDYNKU
Ilość kondygnacji:
* w części hali:    IV
* w części łącznika:     I
Powierzchnia użytkowa:    5 455,1 m?
Powierzchnia całkowita:    10 295 m?
Kubatura:            42 670 m?
Powierzchnia zabudowy:       2 836,50 m?

Inwestor: Centralny Ośrodek Sportu-Ośrodek Przygotowań Olimpijskich w  Zakopanem.
Generalny Wykonawca: Mostostal Warszawa SA
Data zawarcia umowy: 29 Październik 2014 r.
Planowany termin zakończenia: 30 czerwiec 2016 r.

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Blisko siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.