Mostostal Warszawa nagrodzony w konkursie Budowa Roku 2015

W XXVI edycji najbardziej prestiżowego konkursu budowlanego w Polsce – Budowa Roku – inwestycje realizowane przez Mostostal Warszawa zostały nagrodzone w 4 kategoriach konkursowych, a w dwóch z nich zdobyły pierwsze miejsce.
Nagrody wręczono podczas Gali „Budowa Roku 2015”, która odbyła się 24 maja br., w Gmachu Naczelnej Organizacji Technicznej w Warszawie. Mostostal Warszawa został wielkim zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu. Zdobył dwie nagrody I stopnia, dwie nagrody II stopnia oraz jedną nagrodę III stopnia.

Zdobyte nagrody:

• Tytuł „Budowa Roku” i nagrodę I stopnia w kategorii „obiekty dydaktyczne i laboratoryjne” otrzymało AGH – Energetyka. Nagrodę odebrał Dyrektor Kontraktu Artur Sikora oraz Mariusz Rudnik Kierownik Budowy.

• Tytuł „Budowa Roku” i nagrodę I stopnia w kategorii „Obiekty oceniane indywidualne” otrzymał Kanał Elbląski. Nagrodę odebrał Dyrektor Oddziału Północnego Mostostalu Warszawa Maciej Sasak oraz Paweł Półtorak, Kierownik Budowy.

• Tytuł „Budowa Roku” i nagrodę II stopnia w kategorii „obiekty komunalne i komunikacja” otrzymało Lotnisko Szymany. Nagrodę odebrał Kierownik Kontraktu Paweł Stefanik.

• Tytuł „Budowa Roku” i nagrodę II stopnia w kategorii "obiekty użyteczności publicznej" otrzymało Centrum Kulturalno-Kongresowe Jordanki. Nagrodę odebrał Dyrektor Kontraktu Arkadiusz Biniek, Kierownik Kontraktu Robert Kiezik.

• Tytuł „Budowa Roku” i nagrodę III stopnia w kategorii „obiekty użyteczności publicznej” otrzymał Stadion Tychy. Nagrodę odebrał Dyrektor Oddziału Południowego Janusz Stanaszek oraz Dyrektor Kontraktu Rafał Kuraj.

Jesteśmy niezmiernie dumni z tego, że kolejne nasze realizacje zostały docenione przez wybitnych ekspertów. Nie boimy się podejmować nowych wyzwań i wymagających technologicznie projektów. Od lat wprowadzamy na rynek innowacje, które z powodzeniem przyjmują się w branży. Zdobywane przez nas nagrody motywują nas do dalszego rozwoju i polepszania wyników realizacyjnych. Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym budowom i pracownikom zaangażowanym w proces realizacyjny, bez ich wkładu pracy i zaangażowania nasz sukces nie byłby możliwy – powiedział Andrzej Goławski, prezes Mostostal Warszawa.

Konkurs ,,Budowa Roku” jest organizowany od 26 lat, przy współudziale Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa oraz Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem inwestorów, deweloperów i wykonawców. W jednym z najbardziej prestiżowych przeglądów osiągnięć polskiego budownictwa. W konkursie udział biorą inwestorzy, wykonawcy i projektanci – autorzy największych i najciekawszych inwestycji w Polsce.

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Ponad siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.