218 lamp i transmisje w jakości Full HD na stadionie GKS-u Tychy!

Praca na budowie wre, codziennie na Stadionie GKS-u Tychy, którego generalnym wykonawcą jest Mostostal Warszawa, pracuje około 250 pracowników. W pełni nowoczesny stadion spełniający wszystkie wymogi UEFA oraz FIFA, to kolejny, po m.in. Kraków Arenie, reprezentacyjny obiekt sportowy w portfolio Mostostalu Warszawa. Koszt inwestycji to prawie 129 milionów złotych. Planowy termin oddania stadionu do użytku to połowa 2015 roku.
W styczniu zakończy się montaż wszystkich 218 reflektorów, które będą rozświetlały płytę boiska. Pierwsze próby oświetlenia są przewidziane na przełom lutego i marca.

Na dzień dzisiejszy zamontowano już 183 oprawy wraz ze źródłem i okablowaniem oraz trasami kablowymi poprowadzonymi do pomostów technicznych pod dachem. Montaż wszystkich 218 lamp zakończy się w styczniu. Stadion a tym samym oświetlenie będzie zasilane przez dwie wewnętrzne stacje transformatorowe. Jedna znajduje się w narożniku zachodnio-północnym obiektu i jest już niemal kompletnie wyposażona w rozdzielnie główną i transformator. Obecnie trwa wyposażenie stacji w narożniku wschodnio-południowym.

„Obserwujący postępy prac budowlanych na Stadionie w Tychach na pewno zwrócili uwagę, że część lamp znajduje się na szczycie dachu, a część pod jego poszyciem. Dzięki takiemu rozłożeniu reflektorów uzyskamy równomierne natężenie oświetlenia na płycie boiska oraz będziemy mogli dostosować je do wymagań stawianych przed odpowiednią rangą zawodów bądź imprez. Dla przykładu na zajęcia treningowe potrzebujemy maksymalnie 300 luksów, na zwykłe mecze ligowe z udziałem Telewizji Polskiej – 1000 luksów. Przy włączonych wszystkich reflektorach średnie natężenie oświetlenia płyty boiska będzie wynosiło 2000 luksów, umożliwi to transmisją meczów w jakości Full HD. Finalnego ustawienia i kalibracji dokonamy po zakończeniu wszelkich prac związanych z murawą”. – powiedział Marcin Ekiert, Kierownik Robót Elektrycznych z Mostostal Warszawa.

Rozruch oświetlenia na Stadionie Miejskim w Tychach planowany jest na przełomie lutego i marca, kiedy będzie już można korzystać z zasilania stałego. „Do tej pory prace na stadionie wciąż odbywają się na zasilaniu tymczasowym, którego nie chcemy niepotrzebnie obciążać. Myślę jednak, że unikniemy niespodzianek. Każda oprawa wraz ze źródłem zanim trafi na dach, jest sprawdzana na ziemi. Montażu dokonują pracownicy firmy alpinistycznej. Równocześnie trwa montaż niepalnego okablowania oświetlenia awaryjnego i ewakuacyjnego, a także podstawowego oświetlenia korytarzy i pomieszczeń na trybunie zachodniej”. - dodaje Marcin Ekiert z Oddziału Południowego Mostostal Warszawa.
Stadion GKS-u Tychy będzie jednym z najnowocześniejszych obiektów sportowych w Polsce, budowany jest na powierzchni około 17 000 m?, a jego kubatura wyniesie 141 000 m?. W przyszłości pomieści około 15.000 widzów. Wielkość boiska to 105,0 x 68,0 metrów. Murawa zostanie wyposażona w instalacje do podgrzewania, zraszania i odprowadzenia nadmiaru wody opadowej w przypadku ulewnych deszczów. Na trybunach za bramkami umieszczone zostaną wielkowymiarowe telebimy, pokazujące bieżące wydarzenia na stadionie. W jednym z narożników zamiast sektora widowni zaplanowano pawilon z przeszklonymi salami z widokiem na murawę. Bezpieczeństwo zapewniać będzie system identyfikacji kibica przy wejściu na stadion oraz stały monitoring telewizyjny wspomagający służby porządkowe. Poza organizacją imprez sportowych na stadionie będzie można organizować inne wydarzenia masowe np. koncerty muzyczne.

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Blisko siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.