Apartamenty w 100-letniej Elektrowni – Mostostal Warszawa zdobywa kolejny kontrakt

Mostostal Warszawa podpisał kontrakt na realizację unikalnej inwestycji mieszkaniowej – Wawrzyńca19 – na krakowskim Kazimierzu. W pochodzącej z 1914 roku, Elektrowni Miejskiej powstanie nowoczesny kompleks apartamentów. Wartość inwestycji szacuje się na ponad 30 milionów złotych.

Potencjał architektoniczny poprzemysłowych przestrzeni, daje możliwość zastosowania oryginalnych rozwiązań i stworzenia obiektu łączącego industrialną estetykę z funkcjonalnością. Powstające apartamenty będą miały zróżnicowaną strukturę – od mieszkań typu studio po wielopoziomowe apartamenty i penthousy.

„Inwestycja Wawrzyńca19 to dla Mostostalu Warszawa kolejny, po Centrum Koncertowym w Toruniu, odważny i wymagający projekt. Dużym wyzwaniem jest modernizacja i przekształcanie zabytkowej Elektrowni w atrakcyjny kompleks apartamentów z zachowaniem jej dawnej świetności.  Sztuką jest również połączenie ducha minionej epoki z nowoczesnymi rozwiązaniami, które mają ułatwiać życie i podnieść komfort przyszłym mieszkańcom. Mamy nadzieję, że nowy obiekt wpisze się w architekturę urokliwego Kazimierza i miasta Krakowa.” – powiedział Artur Sikora Dyrektor Kontraktu Mostostal Warszawa

100 letnia suwnica, kotły węglowe i ceglana fasada

Prace przy realizacji inwestycji, oprócz adaptacji wnętrz do celów mieszkaniowych, obejmą między innymi odrestaurowanie zabytkowej suwnicy mostowej umieszczonej w dawnej maszynowni, która wraz z szynami ramowymi będzie częścią powierzchni usługowej obiektu.

Ukończenie inwestycji Wawrzyńca19 zaplanowano na początek drugiego kwartału 2017 roku.

Podstawowe dane:

Inwestor: Firma Haven sp. z o.o.

Generalny Wykonawca: Mostostal Warszawa

Wartość: 30 861 000,00 brutto

Data zawarcia umowy: 12.08.2017 r.

Termin wykonania: 19.04.2017 r.

Inwestycje realizuje Oddział Południowy Mostostal Warszawa:

Dyrektor Oddziału: Janusz Stanaszek

Dyrektor Kontraktu: Artur Sikora

Kierownik budowy: Mariusz Rudnik

Mostostal Warszawa SA należy do grona największych firm budowlanych w Polsce. Siedem dekad obecności firmy na rynku budowlanym zaowocowało realizacją inwestycji we wszystkich kluczowych segmentach rynku budowlanego w kraju i Europie. W swoim działaniu spółka łączy wieloletnią tradycję polskiej myśli inżynierskiej z profesjonalną organizacją i szerokim wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. Mostostal Warszawa jest notowany na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych niemal od początku istnienia krajowego rynku kapitałowego. Głównym akcjonariuszem spółki jest Acciona SA – hiszpańska firma działająca w sektorze infrastruktury, energetyki odnawialnej oraz gospodarki wodnej. Mostostal Warszawa SA jest głównym udziałowcem kilku przedsiębiorstw tworzących Grupę Kapitałową Mostostal Warszawa.